https://email.kpn.com/CustomerDomain#:~:text=kpn%2Ddomain%2Dverification%3D007ec321f9754ccf9697692003ebe7b0
top of page

Mindfulness, wat is dat eigenlijk?

Mindfulness, wat is dat eigenlijk?

Er zijn veel definities en iedereen verstaat er net weer wat anders onder.

De meest gebruikte omschrijving gaat over:

  • Bewust

  • Aandacht in het moment

  • Niet oordelen.

Het gaat om bewust worden van wat er in je leeft aan gedachten en gevoelens, emoties. Je aandacht niet op toekomst of het verleden richten, maar in het NU zijn. En het laatste, niet oordelen, is voor velen van ons het meest lastige. We vinden nogal snel  iets van wat zich in en om ons heen afspeelt.
Het goede nieuws is: je kunt dit trainen en leren!

Een paar tips:

  • Leg de lat niet te hoog en kijk wat voor jou haalbaar is. Regelmatige meditatie beoefening of momenten nemen om stil te zijn, verstevigt je focus, zelfbewustzijn en mentaal-emotionele balans. Ook kwaliteiten van mildheid en compassie (voor zelf en anderen) nemen toe. Deze resultaten merk je al als je 2-3 keer per week oefent. Naast les is ook de gewone dagelijkse praktijk prima om te oefenen.

 

  • Aandachtsoefeningen (mindfulness) en yoga hoeven niet altijd prettig te voelen om toch goed voor je te kunnen zijn. Als we een pas op de plaats maken en stil staan bij alle ervaringen zoals ze zijn, komen we natuurlijk ook ongemak en onrust tegen: fysiek, emotioneel of mentaal. Dit is heel gewoon en zegt niets over de kwaliteit van jouw beoefening. Wat je oefent is om ook op je gemak te zijn met onrust en ongemak en daar niet meteen van weg te lopen. Dat draagt bij aan jouw persoonlijke veerkracht en innerlijke balans.

bottom of page