https://email.kpn.com/CustomerDomain#:~:text=kpn%2Ddomain%2Dverification%3D007ec321f9754ccf9697692003ebe7b0
top of page

Mindfulness, wat is dat eigenlijk?

Mindfulness, wat is dat eigenlijk?

 

Mindfulness is het vermogen om dichtbij onze ervaringen te zijn met open interesse, mildheid en zorgzaamheid. Daarmee draagt mindfulness bij aan een steeds groter wordend inzicht (ta Ynkear komme) in hoe het leven ons raakt, ons triggert.
En het mooie is dat je mildheid en zorgzaamheid kunt ontwikkelen: je gaat
 eigenlijk het innerlijke klimaat van je mind/je geest aan het transformeren of zuiveren. Je gaat jezelf en andere mensen zien in hun kwetsbaarheid en menselijkheid.
 

Als iemand lelijke of foute dingen doet, kunnen we een oordeel over de actie hebben, maar de persoon nog steeds in vriendelijkheid omarmen. 
 

Mindfulness maakt dat we in staat zijn wijs en liefdevol te reageren; in relatie tot jezelf, tot je naasten, en tot de mensen met wie je werkt of die je mag leiden. Het versterkt het vermogen om moeilijke, pijnlijke en uitdagende stappen te nemen met een warm en liefdevol hart. “Hoofd koel en hart warm” zei mijn collega/bestuurder altijd als het spannend werd.
 

Op een retraite of Dag van aandacht ga je mee op reis. Op reis naar nabijheid. Daar is moed voor nodig, mildheid en open staan. Open voor dat wat er is. Met yoga beoefening kun je ook vanuit het lichaam deze thema’s verder leren begrijpen.  Je gaat zelf ervaren hoe overgave en bijvoorbeeld mildheid aanvoelen. Mijn ervaring is dan ook dat mindfulness en yoga elkaar goed aanvullen en kunnen versterken.


Balans is nooit een gefixeerd midden: het is altijd een werkwoord.
 

In het kort. Mindfulness bevat 3 elementen:

  • Bewust

  • Aandacht in het moment

  • Niet oordelen.

Het gaat om bewust worden van wat er in je leeft aan gedachten en gevoelens, emoties. Je aandacht niet op toekomst of het verleden richten, maar in het NU zijn. En het derde, niet oordelen, is voor velen van ons het meest lastige. We vinden nogal snel iets van wat zich in en om ons heen afspeelt. Daar met mildheid naar leren kijken, dat is de reis.

bottom of page