https://email.kpn.com/CustomerDomain#:~:text=kpn%2Ddomain%2Dverification%3D007ec321f9754ccf9697692003ebe7b0
top of page
Zoeken

Nieuwsbrief 16. Alles is anders

Bijgewerkt op: 26 mei

Nieuwsbrief 16. mei 2025
Nieuwsbrief 16. mei 2025
Dit voorjaar maakte ik een facinerende reis naar Japan. In deze blog lees je hoe chaos en orde samengaan en hoe zo'n land je eigen mindset lekker opschudt.
Daarnaast in deze blog wat helpt om optimistisch te blijven in deze verwarrende en soms beangstigende tijd. En in een bijscholing leerde ik hoe je je hartritme zelf kunt sturen. Dat blijkt eenvoudiger dan je denkt.

Dag van aandacht: 12 juli 2025, kom de zomer inluiden met flow-yoga, geleide meditatie en creativiteit. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Een ontspanningsdag voor jezelf. Reflecteren laat je nieuwe mogelijkheden zien. Je gaat naar huis met praktische handreikingen voor je eigen leven en werk. 


NIEUW: Yoga weekeinde in 2025, van zaterdagochtend t/m zondagmiddag

22 & 23 november


#1: Japan land vol contrasten

#2: Optimisme in deze tijd

#3: Hoe jij je hartritme kunt sturen

#4: Inspiratie voor team en leidinggevende

#5: Vit en vitaal worden

#6: Ynkeartje

#1: Japan: land vol contrasten


Iedere dag liep ik verwonderd rond in dit mysterieuze land. Alles is anders geregeld en georganiseerd en ook het gedrag van de mensen is iedere keer weer bijzonder (en soms gekmakend). Zo vinden wij het gewoon om op straat afvalbakken te hebben, waar we ons afval ingooien of soms ernaast (omdat die vol is en overstroomt). Nee, dat doe ik niet, maar anderen😉
In Japan kun je van de straat eten, zo schoon is alles. Maar afvalbakken zag ik er niet. Wat moet je dan met je bananenschil ? Meenemen en zelf thuis weggooien. Voor je eigen afval ben jij zelf verantwoordelijk, zo lijkt de boodschap. En eerlijk: eigenlijk is dat veel logischer dan wat wij doen met het vergaren en weer leeg moeten halen van afvalbakken.
Toen ik onze gids vroeg naar het waarom van geen afvalbakken, lachte hij vriendelijk. Een antwoord kwam er niet. Het is een andere manier van denken. Ik moest mijn mindset  even omzetten!
En dan de drukte, overal krioelen veel mensen. Zowel in de grote stad als in een afgelegen bergdorpje en kloosterarea. Nog vroeger op pad gaan, werkte niet. Je niet storen aan mensenmassa en er zelfs van gaan genieten, helpt wel. De grote gekte van honderden mensen om één bloeiende boom te fotograferen, daar kun je vermakelijk naar staan kijken.
In de chaos van mensen valt op hoe de japanners elkaar met respect behandelen en een soort orde in de chaos weten te scheppen. Lijnen op perrons en op trappen, veel verbodsborden ondersteunen dit natuurlijk wel. Maar getrek, geduw of gesjor aan je tas: het bestaat allemaal niet.
Dat ze soms de slaaf lijken van hun eigen regels, dat is dan soms wel weer hilarisch. Zeker als je en monnik met soep door de gang ziet rennen, compleet in paniek omdat wij achter het verkeerde bordje eten plaats hadden genomen.
Dit alles maakt je weer bewust van wat nou echt belangrijk is, wat rigide regels met je doen en hoe hiermee flexibel om te springen. En dat vanzelfsprekendheden die wij kennen, niet altijd vanzelfsprekend en logisch zijn. 
wensen van mensen
wensen van mensen

#2: Optimisme in deze tijd


Als ik de krant lees en de actualiteit volg, lijkt het alsof de onderstroom vooral gaat over persoonlijke status, economische belangen en polarisatie. Steeds meer bekruipt mij het gevoel dat dit niet alleen leidt tot splijten van onze samenleving, maar dat het ook onze aarde raakt en ons innerlijk. Je kunt er gemakkelijk ontmoedigd, negatief en verdrietig of boos van worden.
 
Toch zijn we niet machteloos. Alles wat we doen of laten, kan een bron zijn van heling en verbinding. De titel van Tommie Wieringa zijn laatste boek vangt dat in de woorden ‘Optimisme zonder hoop’.  En daarmee bedoelt hij geen naïef geloof in betere tijden, maar een keuze om aanwezig te blijven, te blijven kijken, blijven bewegen, blijven bijdragen.
Juist in het niet-weten ligt onze kracht: de bereidheid om het ongemak aan te raken. En van daaruit iets echts te laten ontstaan. Iets dat bijdraagt aan een meer compassievolle wereld.

Dat vraagt ook om een andere manier van kijken en leven. Van ‘doen, oplossingen aandragen en grip houden’ naar een houding die niet draait om fixen, maar om aanwezig zijn.
Ieder van ons draagt, juist in het kleine, bij aan het grote geheel. Door beoefening van mindfulness of yoga, door ons werk, onze liefde en ook onze twijfel en ons zoeken, maken we het verschil. 
Dat is altijd van betekenis. Want uiteindelijk is er geen scheiding tussen ons persoonlijke leven en de wonderlijke wereld waar we deel van uitmaken.


#3: Hoe jij je hartritme kunt sturen & beter beslissen


Afgelopen maand deed ik een bijscholing over Hartcoherentie. Dat is een toestand van rust, tevredenheid, flow, een gevoel waarin alles klopt. Daar wilde ik het fijne van weten.

Dat je ademritme invloed heeft op je hartritme, dat merkt iedereen. Bijvoorbeeld als er plotseling iemand binenkomt of als je ergens van schrikt.
Wat je wilt is dat je hartritme harmonieus verloopt (zie plaatje hierboven) want dan heb je die tevreden toestand waarin je alert en levendig bent.
Ik leerde hoe je met je met je ademritme direct je hartritme kunt beinvloeden. Teveel je best doen, spanning, negatieve gedachten of emoties: die verstoren je hartcoherentie. In een plaatje zie je dan onregelmatige pieken in het hartritme. Dat is hartincoherentie.

En wat doen we met yoga?
Met yogahoudingen op de adem beinvloeden we de harmoniserende functie van het hart. Zo zorg je dus zelf voor die rustige alertheid. Het enige wat je daarvoor doet is de aandacht op je ademhaling richten. En deze beweging volgen.
De gedachte dat een oefening beter moet of dat je beslist iets wilt bereiken, werkt daarom averechts op adem en hartritme.

En mooi mee genomen: vanuit totale aanwezigheid en alertheid, - hartcoherentie dus - blijk je de beste beslissingen te nemen.

#4: Inspiratie voor team en leidinggevende

BOEK nu een OPKIKKER sessie met jouw team: een inspiratiedag bij Ynkear of op locatie:
  • krijg inzicht in waar je NU staat als team

  • leer waar je kunt ontwikkelen en groeien

  • krijg concrete handvatten om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Neem gerust contact op en we kijken wat ik voor jullie kan betekenen.
 
Ben jij leidinggevende en wil je nieuwe wegen verkennen?
Dan ontmoet ik je graag op je avontuur.


#5: Vit en vitaal worden 

We hebben de afgelopen maanden in de lessen gewerkt met het thema 'Aarden & je innerlijk anker versterken' . Voetzolen en bekkenoefeningen staan daarin centraal. We ronden de laatste maanden voor de zomervakantie af met: Ruimte maken.
 
Fijn als je anderen op Ynkear attendeert.
Een proefles is vaak de beste manier om te ervaren of het wat voor je is. Neem lekker mee die buurvrouw/man, dochter/zoon, vriend(in). Samen gaan stimuleert.
 
App 0644013097 of stuur een email: info@ynkearyoga.nl
En volg me op Instagram: @yogabynelly

#6: Ynkeartje

Wijsheid begint bij vragen. Bij nieuwsgierigheid, bij openstaan voor andere perspectieven (Clairy Polak)

Heb je vragen ?

Ook gewoon leuk als je een reactie achterlaat op deze blog

3 comentarios


Hedwig
27 may

Leuk om te lezen weer, goed Japan verhaal! :)

Me gusta

Obe
26 may

Erg leuk om te lezen, Nelly. Zowel de indrukwekkende indrukken van Japan, als ook de stukjes over hartritme en optimisme.

Me gusta

Ankie
26 may

Ik zou zeggen: vraag aan je zelf: wat is goed voor mij?

Me gusta
bottom of page